اسلایدجهاد کشاورزی

تعیین مقدار دقیق ضایعات ۸ محصول زراعی و باغی تا ۲ ما آینده

مقدار دقیق ضایعات هشت محصول زراعی و باغی از مرحله برداشت تا مصرف با اجرای طرح کلان کاهش ضایعات و بهره‌گیری از زائدات در محصولات کشاورزی تا دو ماه آینده مشخص می شود.

به گزارش داغ (دیده‌بان امنیت غذایی) به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی، امروز دوشنبه در سی و یکمین وبینار آموزشی-تخصصی روابط عمومی با بیان این مطلب، افزود: تاکنون هشت محصول زراعی و باغی کشور همچون گندم، گوجه فرنگی، سیب، انگور، هلو و شلیل از مرحله برداشت تا مصرف در این طرح کلان پنج ساله، تحت مطالعه و بررسی قرار گرفته‌است و گزارش نهایی و نتایج آن طی دو ماه آینده منتشر خواهد شد.

عادل میرمجیدی اظهار داشت: این نخستین بار است که میزان ضایعات محصولات کشاورزی در ایران به‌صورت میدانی و دقیق سنجش می‌شود.

وی گفت: تمام اعداد و ارقامی که تاکنون در کشور درباره ضایعات کشاورزی مطرح شده، برآوردی بوده و پشتوانه میدانی نداشته است، اما در این طرح کلان، مقدار واقعی ضایعات در حلقه‌های مختلف از برداشت تا مصرف با دقت مشخص می‌شود و دیگر به برآوردهای تقریبی بسنده نخواهیم کرد.

مجری طرح کلان کاهش ضایعات و بهره‌گیری از زائدات در محصولات کشاورزی ادامه داد: متولیان محصولات دام، طیور، شیلات و جنگل و مرتع مشخص شده اند و بررسی ضایعات این محصولات نیز در دست اجرا است.

وی با اشاره به محورهای اصلی این طرح کلان، اذعان داشت: سنجش دقیق ضایعات و شناسایی در مراحل پس از برداشت، اصلاح و ارتقای فناوری‌های کاهش ضایعات محصولات و بکارگیری تلفات، ضایعات و پسماندهای تولیدات کشاورزی و هم بازگرداندن زائدات و پسماندها به چرخه مصرف مستقیم یا غیرمستقیم از جمله تبدیل آن‌ها به خوراک دام، تولید مواد شیمیایی، دارویی، اسانس‌ها و رنگدانه‌های طبیعی سه محوری اصلی این طرح کلان هستند.

میرمجیدی توضیح داد: طرح کلان کاهش ضایعات و بهره‌گیری از زائدات در محصولات کشاورزی در قالب ۱۲ طرح ملی در دست اجراست که محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلاتی و حتی منابع جنگلی را پوشش می‌دهد.

وی تاکید کرد: مدیریت ضایعات کشاورزی فقط با پژوهش محقق نمی‌شود و اگر اصلاح چرخه توزیع، ایجاد زنجیره سرد، نظاممند کردن بسته‌بندی، اعمال استانداردهای اجباری و کنترل کیفیت به‌صورت عملیاتی و با ضمانت اجرایی دنبال نشود، مشکل ضایعات همچنان پابرجا خواهد بود.

میرمجیدی افزود: نیمه نخست کشاورزی، تولید است و نیمه دوم شامل مراقبت‌های پس از برداشت می شود و اگر به نیمه دوم بی‌توجهی شود، زحمات تولید و آب مصرفی به هدر می‌رود.

وی ابراز امیدواری کرد که با اجرای کامل این طرح کلان و حمایت همه‌جانبه، معضل ضایعات کشاورزی مدیریت و امنیت غذایی کشور تقویت شود.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که مسیر خودکفایی با کاهش ضایعات محصولات هموارتر خواهد شد، گفت: مدیریت هدفمند، نیاز اساسی کاهش ضایعات است.

وی ابراز داشت: درکنار تغییرات اقلیمی و محدودیت نهاده ها، ضایعات تولیدات کشاورزی و غذایی از عوامل تاثیرگذار بر امنیت غذایی به شمار می رود.

میرمجیدی ادامه داد: رویکرد اصلی وزارت جهاد کشاورزی، تمرکز بر تولید و افزایش تولید غذا است در حالی که تحقق امنیت غذایی تنها از طریق تولید میسر نمی شود و باید به ضایعات و فرآوری محصولات نیز توجه ویژه صورت گیرد.

وی گفت: براساس مطالعات انجام شده، قسمت عمده ضایعات در کشورهای در حال توسعه مربوط به مراحل برداشت و پس از برداشت است.

میرمجیدی با بیان این که در برخی از کشورها، قوانین، مشوق ها و جریمه هایی را برای ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی در نظر گرفته اند، تصریح کرد: در ایران نیز نیاز است قوانینی به تصویب برسد که در آن معافیت های مالیاتی و مشوق هایی برای کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی و همچنین جریمه برای ضایع کنندگان وضع شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا