
لزوم حمایت بیشتر از زیتون بهعنوان محصولی با ارزش غذایی و اقتصادی بالا
درخت زیتون به دلیل مقاومت به کمآبی و سازگاری با خاکهای کمبازده و فقیر و تولید محصول با ارزش کمهزینه، از نظر اقتصادی بسیار حائز اهمیت بوده و به محصول ثروتمند خاکهای فقیر مشهور است. درخت زیتون بیش از ۲۰۰۰ سال عمر نموده و طول دوره باردهی اقتصادی آن، بسیار طولانی میباشد. روغن و کنسرو، مهمترین فرآوردههای درخت زیتون محسوب میشوند.
باغات زیتون یکی از ارزشمندترین و پربارترین منابع کشاورزی در ایران به شمار میآیند که با توجه به شرایط اقلیمی و خاک مناسب، بهطور گستردهای در مناطق مختلف کشور کشت میشوند. زیتون به عنوان یکی از محصولات کشاورزی با ارزش غذایی و اقتصادی بالا، نقش مهمی در اقتصاد کشاورزی و تأمین سلامت جامعه دارد. صادرات روغن زیتون و زیتون کنسروی به بازارهای جهانی نیز درآمد ارزی قابل توجهی برای کشور به همراه دارد.
زیتون به دلیل تحمل عوامل نامساعد محیطی و نیاز آبی کمتر نسبت به سایر گونههای باغی قابلیت کشت در اراضی کم بازده و شیبدار را نیز دارا میباشد. کشت زیتون سبب حفظ خاک و حاصلخیزی و عرصه های مورد اجرای طرح در راستای توسعه کشاورزی پایدار شده و از فرسایش خاک جلوگیری میکند. از مزایای دیگر کشت این گیاه می توان به افزایش نفوذ آب به سفرههای آب زیرزمینی و جلوگیری از هدر رفتن آب و روانآبها و ایجاد پوشش مناسب و دائمی گیاهی برای اراضی مستعد، شیبدار و سنگلاخی در جهت حفظ منابع خاک و آب و همچنین تأمین و افزایش سلامت و بهداشت عمومی جامعه اشاره نمود.
براساس آمارهای موجود وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری سطح باغات این محصول در ایران حدود ۷۵ هزار هکتار است که با وجود تغییرات اقلیمی در بسیاری از استانها گسترده است. تقاضای روبه رشد مصرف زیتون، فرآوردهها و روغن آن در کشور، ایجاب میکند تا برنامهریزی دقیق برای افزایش تولید انجام شود. با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر توسعه سالانه ۲۰ هزار هکتار باغ زیتون در برنامه هفتم، در صورت فراهم شدن شرایط و ملزومات مورد نیاز از جمله تأمین نهادههای اولیه، رسیدن به اهداف برنامه امکانپذیر است. وزارت جهاد کشاورزی نیز همواره توسعه کشت زیتون را در دستور کار خود قرار داده و برای پیشبرد بهتر امور مربوط به آن، مجری طرح ملی زیتون در معاونت باغبانی قرار داده است.




