اسلایدجهاد کشاورزییادداشت ویژه

‌ایران‌، دارای رتبه اول دنیا در تولید زرشک

در کشورهای در حال توسعه نقش و اهمیت کشاورزی در فرآیند توسعه اقتصادی از ابعاد گوناگون حائز اهمیت است به ویژه آن که امکانات بالقوه موجود در این بخش موجب شده که بخش کشاورزی بتواند از طرق مختلف نقش اساسی و محوری خود را در توسعه اجتماعی-اقتصادی ایفا کند. از آن جمله می‌توان به نقش عمده‌ای نظیر تأمین ارز از طریق صدور محصولات کشاورزی، گسترش صنایع فرآورده‌های کشاورزی، ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها اشاره کرد.

زرشک از جمله درختچه‌های مقاومی است که قابلیت رشد و تولید در زمین‌های کم بهره با آب شور را دارا بوده و توجه بیشتر به آن، ضمن بالا بردن ظرفیت تولید محصولات کشاورزی، در حفاظت از خاک منطقه نیز می‌تواند مؤثر باشد. مصرف زرشک به صورت تازه‌خوری به دلیل مزه ترش آن معمول نیست. با تهیه فرآورده‌های متنوع نظیر مربا، مارمالاد، آب‌میوه، نوشابه، سس، ژله و … از زرشک، ضمن جذب تولید مازاد بر مصرف و ایجاد ارزش افزوده، می‌توان آن‌ها را به بازارهای بین‌المللی معرفی نمود. زرشک بی‌دانه بعنوان یک محصول اقتصادی، جایگاه ویژه‌ای را در میان محصولات کشاورزی منطقه به خود اختصاص داده و سهم بزرگی را در اقتصاد کشاورزی این مناطق دارا می‌باشد به نحوی که معیشت هزاران خانوار روستایی در استان خراسان ‌جنوبی به تولید زرشک وابسته است.

مردم در مناطق خشک و با پراکنش نامناسب باران، به دنبال روش‌های بهره‌برداری بهتر از آب و خاک، به کشت گیاهان بومی مقاوم به تنش‌های گوناگون محیطی، روی آورده‌اند. در همین راستا در طول ادوار گذشته ساکنان مناطق خراسان جنوبی با توجه به شرایط اقلیمی حاکم بر منطقه و خشکسالی‌های متناوب، کاشت گیاهان مقاوم و سازگاری مانند: زعفران، زیره سبز و زرشک بی‌دانه را در الگوی کشت قرار داده‌اند. زرشک بی‌دانه از جمله درختچه‌های مقاومی است که قابلیت رشد و تولید در زمینی که دارای آب شور می‌باشد را دارد.

بر اساس تأکید وزیر جهاد کشاورزی باید تلاش شود با استفاده از نتایج دانش بنیان‌ها در تمام مراحل تولید تا عرضه، بهبود کیفیت، ساماندهی زنجیره‌های ارزش و تکمیل فرآیندهای پس از تولید، ارزش افزوده محصول زرشک را ارتقاء داده و زرشک کشورمان را به بازارهای داخلی و خارجی معرفی نماییم. این در حالی است که کشور ایران با تولید ۱۲۵ هزار تن زرشک تر، رتبه اول دنیا در تولید این محصول را دارا بوده و استان خراسان جنوبی ۹۸ درصد زرشک بی‌دانه جهان را تولید می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا