اسلایدجهاد کشاورزییادداشت ویژه

نقش بارز وزارت جهاد کشاورزی در امنیت غذایی

بنابر تعريف سازمان ملل در سال 1986، امنيت غذايي را دسترسي همه مردم به غذاي كافي در تمام اوقات براي داشتن يك جسم سالم مي‌دانند. طبق اين تعريف موجود بودن غذا، دسترسي به غذا و پايداري در دريافت غذا سه عنصر اصلي مي‌باشند. امنيت غذايي و ايمني غذا از واژه‌هايي مهم و كاربردي است كه امروزه در اسناد توسعه‌ای به آن پرداخته شده است و ازسوي مسئولان به كار گرفته مي‌شود. امنيت غذايي به دسترسي همه افراد يك جامعه، در تمام ادوارعمر به غذاي كافي و سالم براي داشتن زندگي سالم و فعال گفته مي‌شود و درآمد خانوار از عوامل مهم در تأمين امنيت غذايي در يك نظام اجتماعي می‌باشد.

امنیت و استقلال غذایی برای هر کشوری مقدم بر دیگر استقلال‌ها از جمله سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است چرا که اگر کشوری نتواند غذای خودش را تولید کند، ذاتاً کشوری وابسته محسوب می‌گردد. بدین منظور باید مؤلفه‌های افزایش تولید در بخش کشاورزی در کشور بیش از پیش تقویت شوند تا شاهد به ثمر نشستن تلاش‌های کشاورزان در تحقق استقلال و امنیت غذایی با عزم و همت جهادی باشیم.

نقش وزارت جهاد کشاورزی در این راستا بسیار مهم بوده و در کنار مأموریت‌ها و وظایف بی‌شمار دیگری هم که دارد، به نوعی مسئول تأمین مواد غذایی مورد نیاز مردم جامعه است. در تعریف، گرسنگی پنهان به‌ مفهوم عدم احساس گرسنگی به‌دلیل مصرف فرآورده‌های مضر نشاسته‌ای سیرکننده، اما فاقد توانایی لازم برای برطرف‌ کردن همه نیازهای بدن انسان می‌باشد.

گرسنگی پنهان تنها بر اثر سوء‌ تغذیه و کمبود مواد غذایی سالم و مفید برای بدن نیست، بلکه مسائل اقتصادی و مشکلات روحی و روانی جامعه و تغییر سبک زندگی و ذائقه غذایی و بروز برخی آفت‌ها در محصولات زراعی، باغی و بعضاً استفاده بی‌رویه و خارج از حد و اندازه از کودها و سموم شیمیایی موجبات تشدید گرسنگی سلولی افراد جامعه را فراهم می‌آورد.

وزارت جهاد کشاورزی با هدایت و ساماندهی تولید محصولات استاندارد و سالم و ترویج و آموزش‌ به کشاورزان و باغداران و تهیه و تولید محتواهای فرهنگی و آگاهی‌دهنده به عموم مردم، می‌تواند در کاهش گرسنگی‌های پنهان و دور شدن هموطنان‌مان از استفاده نمودن محصولات غیراستاندارد کشاورزی و خوراکی‌های مضر برای بدن مؤثر باشد.

در کنار این موارد بخش کشاورزی و عمدتاً وزارت جهاد کشاورزی کشور باید نقش پررنگ‌تری در اصلاح الگوی کشت ایفاء نماید. این بدان معنا است که از ابتدای کار کشاورز بیاموزد با مشورت و راهنمایی کارشناس‌های جهاد کشاورزی، محصول را انتخاب و نسبت به استفاده از بذرهای اصلاح شده اقدام نماید. همچنین در مسیر آبیاری نوین فعالیت خود را بنیان بگذارد و آرام آرام با کشاورزی سنتی خداحافظی کرده و جذب شیوه‌های نوین کشاورزی گردد و بخصوص در بخش توسعه گلخانه‌ها کشاورزی ایران نیازمند یک انقلاب است چون با شرایط ذخایر آب‌های زیرزمینی کشور و میزان بارش‌ها دیگر کشورمان نمی‌تواند با سطح زیرکشت بالا و آبیاری‌های سنتی مسیر تهیه غذای کشور را طی نماید.

اطلاع رسانی غذای سالم به عنوان یکی از محورهای اصلی امنیت غذایی، مورد توجه مجموعه دستگاه‌های نظارتی و حاکمیتی کشور از جمله وزارت جهاد کشاورزی است که هدفی استراتژیکی همچون تقویت امنیت غذایی، افزایش بهره‌وری پایدار کشاورزی، صرفه‌جویی در مصرف و ارتقای سلامت محصولات کشاورزی در زنجیره مزرعه تا سفره، حفاظت از آب، خاک و محیط زیست کشور محسوب می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا