اسلایدجهاد کشاورزییادداشت ویژه

لزوم توسعه چشمگیر صنعت پرورش میگو

میزان تبدیل غذا به گوشت در آبزیان به مراتب بیشتر از سایر جانوران پرورشی است. آبزیان پرورشی جزء جانوران خونسرد هستند که درجه حرارت بدن آن‌ها تابع گرمای محیط است و بر خلاف پرندگان و پستانداران، نیازی به صرف انرژی برای ثابت نگه داشتن درجه حرارت بدن خود ندارند. آبزیان در مقایسه با دام و طیور، مقدار بیشتری از غذای مصرفی خود را می‌توانند تبدیل به گوشت کنند.

بسیاری از منابع آبی در سطح کشور وجود دارند که بلا استفاده مانده‌اند و از آن‌ها می‌توان برای تولید ماهی یا سایر آبزیان استفاده کرد، بدون این‌که تغییر کمی یا کیفی چشمگیری در آن‌ها به وجود آید. در سطح کشور تعداد آبگیرهایی که از آن‌ها استفاده‌های غیر از برداشت آب برای کشاورزی صورت نمی‌گیرد، فراوان هستند.

در میان انواع آبزیان، میگو از پرطرفدارترین منابع پروتئین دریایی در سراسر دنیا محسوب می‌شود. میگو به علت دارا بودن ارزش غذایی و اقتصادی بالا، محصول عمده صادراتی در بسیاری از کشورهای دنیا است. در کشور ما نیز براساس برنامه‌ریزی‌های کلان صورت گرفته توسط سازمان شیلات ایران، هر ساله شاهد افزایش مزارع زیرکشت از طریق حمایت و اعطای تسهیلات به سرمایه‌گذاران بخش خصوصی هستیم.

ایران سالانه حدود ۵۷ تا ۶۰ هزار تن میگو به صورت پرروشی یا صید، تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می‌کند که حدود ۶۰ درصد آن برای بازارهای خارجی ارسال شده و ۴۰ درصد آن نیز به مصرف خانوارهای ایرانی می‌رسد.

بخش شیلات و آبزی‌پروران با توجه به اقلیم و شرایط آب هوایی موجود در کشور، می‌توانند تولید این محصول را افزایش داده تا از این طریق هم به امنیت غذایی کشور کمک کنند و هم ارزآوری مناسبی حاصل شود، به‌طوری که برنامه‌ریزی‌های وزارت جهاد کشاورزی حاکی از آن است که تولید ۱۰۰ هزار تنی میگو در دستور کار سازمان شیلات قرار دارد.

در حال حاضر عمده میگوی تولید و صید شده کشورمان از استان‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و گمیشان استان گلستان حاصل می‌شود، هر چند که بوشهر بیش از ۶۰ درصد میگوی کشورمان را تولید و تأمین می‌کند. در حال حاضر براساس آمار گمرک در سال گذشته ۳۶ هزار و ۱۷ تن و ۷۶۵ کیلوگرم میگو به ارزش ۱۳۱ میلیون و ۳۹۵ هزار و ۵۰۸ دلار از کشور صادر شده است.

طی سالیان اخیر ایران توانسته جایگاه با ثباتی در بازارهای جهانی داشته باشد و رتبه دوازدهم تولید میگو در جهان و رتبه دوم تولید این آبزی ارزآور در منطقه، به کشورمان تعلق دارد.

بدیهی است توسعه هرچه بیشتر صنعت پرورش ماهی و میگو، منطبق با اهداف کلان توسعه پایدار کشور بوده و راه حلی برای دسترسی نسل‌های آینده به غذای سالم و سازگار با محیط‌ زیست می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا